zondag 9 augustus 2015

Een Tintelende boekpresentatie bij het Verboden Rijk in Oosterhout

De boekentafel, klaar voor de presentatie
O shit! Een toilet, nu meteen! Mijn maag rommelt gevaarlijk en ik ren naar de badkamer. Gelukkig, op tijd. Nee! Waar is het toiletpapier? Wanhopig graai ik in het rond. Geen wc-papier. In de la misschien? Ik ruk de lade van het badkamermeubel open en rommel tussen de rotzooi. Godzijdank. Met de rol onder mijn arm hol ik naar de wc. Net op tijd. Pfiew. Hemeltjelief, hopelijk gaat het morgen niet zo. Als ik nu al zo zenuwachtig ben voor die presentatie...


Gelukkig lijkt alles de dag erna goed te gaan. Ik verslaap me niet, heb zelfs tijd voor een ontbijt en mijn auto is nog keurig opgeruimd, dus die hoeft niet in de laatste seconde voor vertrek uitgemest te worden. Ook mijn vriend is op tijd klaar en we komen zelfs keurig volgens planning aan in Harderwijk, waar we collega Flore Zon en haar vriend oppikken.
  De rit verloopt vlot en gezellig en de beoogde parkeerplaats in Oosterhout is zo gevonden. Het is vandaar nog wel een stukje lopen naar de boekhandel, maar hé, het is mooi weer en we lopen door een prachtig park met bijzondere kunstwerken.
  Voor de boekhandel treffen we Marjolein Mous aan; onze Special Guest. Ze ziet er prachtig uit in haar zwarte jurkje en felgekleurde lippenstift. Met z'n allen lopen we naar Het Verboden Rijk om de wijn vast af te leveren.
  Binnen lacht een knusse en sfeervolle boekhandel ons toe. De rode wanden stralen warmte uit en de afgeladen wanden en gondola's nodigen uit om meteen in de boeken te duiken. Maar zover is het nog niet.
  Ik stap op de toonbank af en daar staat hij. Hij is knap en heeft een charmante glimlach, die breder wordt zodra hij ons ziet.
  'Ha, vroege vogels!' verwelkomt boekhandelaar Danny Sontak ons.
  'Waar zal ik de wijn neerzetten?' vraag ik. Ik kijk om me heen en zie dat ze in het midden van de winkel stoeltjes hebben neergezet en een tafel met een schaal gevuld met roze snoepjes. Jummie!
  'Oh, zet maar neer,' wijst Danny.
  'We lopen nu eerst even naar de parkeergarage om Olga op te halen met de boeken,' leg ik uit, 'en als we die hier hebben afgeleverd, doen we nog even snel een kopje koffie.'
  'Dan zou ik naar de Mad Hat gaan.' Danny wijst richting de straat. 'Die kant op. Daar kun je heerlijk koffie drinken.'

We haasten ons naar de parkeergarage, waar Olga net aankomt. Op een rijtje kijken we toe hoe ze de Nijntjemobiel parkeert en we helpen haar de dozen naar de boekhandel te brengen en om de tafel mooi in te richten met de boeken.
  Tegen de tijd dat we ons net bij de Mad Hat hebben geïnstalleerd, arriveren ook Alex Hoogendoorn, auteur Tamara Haagmans (helemaal uit Limburg) en Kate Paris (helemaal uit Noorwegen!). Zodra ik Tamara in haar prachtige nieuwe jurk zie staan, schiet haar prachtige relaas op Facebook van haar shopverhaal weer door mijn hoofd en er verschijnt een grijns op mijn gezicht (aanrader om dat nog even te lezen!)
  Helaas hebben we geen uren de tijd om bij te kletsen, want inmiddels is het alweer kwart voor elf. We haasten ons naar de boekhandel, want het is een beetje lullig als alle gasten er al zijn, maar wij zelf nog niet.
  Bij de boekhandel zijn M. en P. Hofstee inmiddels ook gearriveerd. Ze hebben er duidelijk heel veel zin in. Ik spot thrillerauteur Anne Nicolai zelfs nog even (hoewel ze geen tijd heeft om te blijven, maar toch tof om haar even te zien!) en ook Ina Schoenmaeckers is er, recensent voor boekenblog Librorum Tractatus, helemaal vanuit België! Gespannen wachten we af hoe groot de opkomst zal zijn en als het vijf voor elf is, is het eigenlijk nog helemaal niet zo druk. Ik kijk twijfelend naar Olga.
  'Volgens mij komen er nog steeds wel mensen binnen,' zeg ik aarzelend. 'Wachten tot vijf over elf?'
  Dat blijkt een goede keuze te zijn. In de minuten die volgen, stroomt de boekhandel steeds voller en als we uiteindelijk beginnen, zijn alle stoeltjes bezet.
  Olga heet iedereen welkom en een beetje jaloers luister ik hoe goed ze in het openbaar spreekt. Intussen bedenk ik zenuwachtig dat ik zo aan de beurt ben. Mijn maag maakt een huppeltje.
  Na Olga's introductie komt Kate Paris naar voren om als eerste een stukje voor te lezen uit haar verhaal Het Verleidingseffect. Alle aanwezigen luisteren aandachtig. Ze heeft dan ook een leuk stukje uitgekozen, waarin al veel elementen van haar verhaal naar voren komen.
  Dan ben ik aan de beurt. Heel even moet ik naar woorden zoeken, maar dan rollen ze vlot mijn mond uit. Ik vertel de mensen dat we nu ongeveer een jaartje bezig zijn met Tinteling Romance, maar dat we zijn begonnen als e-boekenuitgever. En dat twee van onze boeken al een jaar lang op de hitlijst van iTunes prijken. Toen Olga toelichtte dat van mijn verhaal Brandend Verlangen sinds januari al zo'n 25.000 (!!!) exemplaren zijn gedownload, klonken er bewonderende kreten uit de zaal. Inclusief die van mezelf. Zien dat je op de hitlijst staat is al bijzonder, maar die aantallen maken het toch even net iets heftiger!
  Ik vertel dat deze twee bundels de eerste twee papieren uitgaven zijn van Tinteling Romance en dat we die feestelijk de wereld in willen sturen met deze boekpresentatie.
  Na mijn introductie, schuift M. Hofstee aan tafel en leest voor uit Een diep verlangen. Ik voel met haar mee, kan zien dat ze een beetje zenuwachtig is, maar de zaal luistert aandachtig en lacht op de juiste momenten.

  Na dit tweede fragment schuiven Kate Paris, Tamara Haagmans en Olga Hoekstra ook aan aan de tafel en interviewt Olga de drie auteurs over hun schrijven en hun verhalen. De vraag en antwoordstructuur maakt het lekker interactief en zelf luister ik ook met plezier naar de soms verrassende antwoorden van de auteurs.
  Tamara Haagmans sluit het eerste blokje af met een voorleesfragment uit haar verhaal Dit is liefde. Ze heeft een prachtig fragment gekozen met veel humor en er klinkt dan ook regelmatig gegrinnik vanuit het publiek.

  Aangezien haar verhaal gaat over een winnend lootje, hebben wij ook een kleine loterij georganiseerd. Olga en ik delen als intermezzo een lootje uit aan alle aanwezigen en tonen vol trots de toffe Goody Bag die ze kunnen winnen. Het uitdelen verloopt een beetje rommelig, maar stiekem vraag ik me af of dit niet juist een grappige onderbreking is van het hele verhaal.
  Na het uitdelen is het de beurt aan Flore Zon om een stukje voor te lezen uit haar verhaal Opnieuw opstarten. Ook zij is flink zenuwachtig, maar ook zij heeft een leuk stukje uitgekozen. Ook nu kun je het papier horen ritselen in de zaal.
  Terwijl ik wacht tot ik ook naar voren moet, zie ik ineens in de kast achter Flore de verhalenbundel Dark Romance - Verboden Verlangen staan, de bundel waar mijn novelle Muze instaat (onder auteursnaam Marijke F. Jansen). Als mij even later gevraagd wordt wat schrijven voor mij betekent, laat ik trots zien dat het voor mij met deze uitgave eindelijk 'echt' werd.
  De rest van het interview verloopt ook soepel. Ik merk dat Olga er goed in is om door te vragen, waardoor het bijna aanvoelt als een toevallig gesprek in de supermarkt. In ieder geval totaal niet awkward en alsof er een schijnwerper op me gericht is. Ook Flore lijkt zich op haar gemak te voelen in het gesprek.
  Ik ben de afsluiter van dit tweede blok: ik lees tot besluit een stuk voor uit mijn verhaal Boetiek van Begeerte. Aangezien eind deze maand de bundel Liefde op Lowlands van Roos Hart en mij gaat verschijnen, lijkt het me ook leuk om de bezoekers al een primeur te geven door een stuk voor te lezen uit het eerste verhaal van deze bundel, Op Heterdaad. Dit valt in goede aarde bij het publiek!

  Na het tweede blok, hebben we ook nog een derde blok in petto, met onze Special Guest Marjolein Mous van SERENDIPITY BOOKS.
  Toen onze eerste Tintelingen verschenen heb ik haar benaderd of ze deze wilde recenseren en daarop reageerde ze destijds erg enthousiast. En dat is ze gebleven. Daarom hebben we ook een mooie quote van haar achterop Liefde & Andere Ongemakken geplaatst en vroegen we haar of ze iets wilde vertellen over het belang van bloggers voor beginnende uitgevers en auteurs. En dat doet ze op een hele leuke, vlotte en spontane manier. Olga en ik overhandigen haar van beide bundels het allereerste exemplaar en daarna mag ze het winnende lot
van onze kleine loterij trekken. Monique sleept de Goody Bag met de beide bundels en allerlei leuke verwenspulletjes in de wacht. Grappig genoeg is het eerste wat ze zegt: ‘Ik heb nog nooit eerder in mijn leven iets gewonnen!’ Alsof Lisa uit Dit is liefde er in eigen persoon bij is!
  En daarna… begint het signeren en meteen ook het gekkenhuis. Van mijn lieve zusje Heleen heb ik onlangs een prachtige Disney Prinsessenpen gekregen en deze is echt perfect om mee te signeren. Maar het zetten van handtekeningen in boeken is niet het enige waarmee ik druk ben; allerlei mensen willen nog graag even een praatje komen maken, zoals Annabel Kanters-Blootshoofd van de blog Het Leven van een Boekenworm en Inki Kroon van de blog Thrillerlezers, maar natuurlijk ook met Alex en Marjolein. Misschien vond ik dit onderdeel nog wel het leukst: de tijd nemen om een praatje te maken met mensen die je anders alleen online spreekt.

  Als het tijd is om op te ruimen en naar huis te gaan, loop ik op wolkjes. De boekpresentatie heeft me flink wat positieve energie bezorgd! Extra leuk vind ik dat er ook nog een exemplaar van Dark Romance – Verboden Verlangen is gekocht door één van de bezoekers! Uren later ben ik nog steeds helemaal hieperdepieper. Maar ik heb wel echt een topdag gehad. Ik hoop alle bezoekers ook!

Team Tinteling vond het een uiterst geslaagde middag! Olga en Marijke willen dan ook iedereen; de auteurs, de bloggers (en in het speciaal Marjolein Mous van SERENDIPITY BOOKS) en alle bezoekers bedanken voor deze feestelijke aftrap!


Wil je graag nog een exemplaar bemachtigen? Stuur even een mailtje naar info[at]tintelingromance.nl. De bundels kosten €15,95 per stuk. Geef wel even aan welke van de bundels je graag wilt ontvangen. Ook zijn ze hier te bestellen: 


* Liefde & Andere Ongemakken (Lily Frank, Roos Hart, Flore Zon & Viola Bos)


Het Verleidingseffect (Kate Paris, M.P. Hofstee en Tamara Haagmans)


1 opmerking:

  1. Ik vond het ook echt heel erg leuk, de boeken liggen nu boven aan mijn TBR stapel dus zodra mijn huidige boek uit is duik ik er meteen in!

    BeantwoordenVerwijderen